Monday, March 10, 2014

Pulanglah MAS MH370



Lama x update blog.. and mama start my entry dengan berita sedih
Kehilangan pesawat MAS MH370
nothing much yang mama tau pasal kapal terbang nie
memangg part of job scope mama kat opis mama kena booking flight for all my colleague
tapi mama sendiri x pernah naik huhuhu...

today 10/3/2014 dah masuk hari ke3 kehilangan pesawat
semuanya masih belum terungkai
masih penuh dengan tanda tanya dan misteri
One of friend mama dalam FB salah seorang pramugari mas
alhamdulillah lucky dia xde dalam flight tu
but apa yang buat mama tambah sayu
setiap kali posting yang dia luahkan dalam FB
akan buat mama menangis dah sebak
berat rasanya tanggungan hati dia
mama x tau nak bantu macam mana
hanya DOA dari mama untuk semua penumpang MH370

how can i sleep soundly when my colleagues conditions r unknown out there? I'm crying to sleep thinking what could possibly happened to them... I'm hoping that this is just a dream and everything will turnout to be perfectly normal when I wake up... or atleast I will receive good news in d morning... as high as my hopes are, I'm at a very fragile state now... I might sound selfish, but I want my colleagues back safe n sound... pls Ya Allah... protect them from any harm #prayforMH370#emotionallydrained #malaysiaairlines — feeling distraught.
Like ·  · 

Semoga semuanya dalam keadaan selamat dan pulanglah
seluruh dunia menanti kepulangan mereka
Ya Allah hanya pada Mu kami berserah..
kau pelihara lah mereka didalam limpahan kasih sayang mu
aminnnn...

Wednesday, June 19, 2013

Report Card Day - 15/6/2013

Wahhh… 1st time nie ambik report card untuk Yaya
Tak tau nak cakap macam mana perasaan Mama nie..
Iyer la baru kindergarden pun kan..
Dengan perangai Yaya yang extra baik tu
Faham2 jer la…

Yang Mama boleh agak.. mesti ada comment macam nie
“Farra nie banyak cakap, suka kacau kawan2 dia”
Lebih kurang macam tu la…
Mula2 plan nak pegi pagi2 coz sessi tu start 8am to 3pm
Tapi ada last minute request from Kakak Tisya
Kakak Tisya ada project berkumpulan plak kena settle
So Kakak Tisya dah janji nak pegi umah Fatin pukul 11am
Terpaksa tukar plan la kan…

Lepas antar Kakak Tisya…
Straight pegi Genius Aulad Taman Tasik Prima Puchong…
Mak aii…!!! Parking penuh la plak…
Takpe Mama naik ngan Yaya jer la nampaknya
Abang Iman, Qiqi ngan Papa stay dalam keta yer..

Macam biasa tunggu turn la..
Yaya bebas berlari… dah sekolah diakan… ikut suka dia la
Yess!!! Turn dah sampai
Mama dah susun ayat nie… tapi memang dah plan tak nak tanya banyak
Sebab just nak dengar apa kata teacher dia..
As’salamualaikum Teacher…  cewahhh pembuka bicara
Dah salam dan sengeh2 segala bagai..
Baru la Mama tanya.. So teacher macam mana Farra kat sekolah??

Oppss lupa, nama teacher class Yaya Teacher Nor & Teacher Ira
Ayat pertama dari Teacher Nor…
“Hmmm… actually saya tak tau nak comment mcm mana”
Alamak… bunyi mcm tak best jer.. Yaya buat perangai ker kat sekolah
Takpe sabar… relax… tenang yer… tunggu ayat seterusnya… jgn cepat melatah
Sambil menoleh tengok Yaya…. Selamba jer muka dia.. Yaya la katakan..

Akhirnya tutur kata yang keluar dari mulut Teacher Nor
Buat Mama terdiam seketika, tak tau nak react macam mana
“Kami actually xde comment sangat pasal Farra, tak tau nak comment aper,
Sebab kami xde masalah ngan dia… dia jenis student yg senang diajar..
Jenis budak yang di ajar sekali dah mudah mengikut, and dia jenis yang
suka menolong tak kira siapa pun.. samada teacher atau kawan2 dia..
Dan dia adalah budak yang terlalu kerap volunteer untuk semua perkara..
Banyak cakap tu.. memang dia la..” sebenarya ada few things lagi yang teacher dia cakap..
tapi xpe la… nie pun dah panjang macam nak wat novel plak…
yang penting Mama bersyukur sangat…

Sambil tu teacher dia tunjuk la report card,  semua Alhamdulillah xde masalah
Dan comment teacher dalam report card Yaya..
Something yang boleh buat Mama tersenyum bahagia..
Syukur Ya Allah… segalanya adalah dengan izin mu…
Alhamdulillah… dengan kurniaan mu…

Monday, January 7, 2013

Farra Faqihah 1st Day Of School @ Genius Aulad, Tmn Tasik Prima Puchong

Today 1st day Yaya pegi sekolah...
She was so excited this morning
sampai bangun tido pun senyum coz x sabar nak bawak beg pegi sekolah
selalu kalau suruh bangun pagi menangis...
Mama doakan Yaya berjaya dunia & akhirat yer sayang..
 Mama paksa Yaya posing dulu... heheheee



She got 5 Andalus... heheeee
 2nd student yg masuk class 

 Suka hati dia jer nak lalu depan member dia macam tu
heheee... x dapat la mama nak tolong
 1st activity dalam class ari nie..



 dah balik dah....
senyum lebar naik van Cikgu Nor...

Thursday, December 13, 2012

SaNtAi CuTi SeKoLaH...

Akhirnyer... sempat jugak mama melayan kerenah anak2 mama
maklum la cuti sekolah dah hampir sebulan
tapi tak kemana pun...
anak2 mama semua sibuk nak mandi manda
bila bagi pilihan nak ke showalk @ icty or wet world
semua pilih wet world...
mari kita layan pic anak2 mama semua....

then sudahnyer destinasi yang kita tuju is
Wet World Shah Alam... mama pun terpaksa ambil cuti
coz kita pegi waktu selangor public holiday...

So dear... ini pic kamu semua yer...

 Papa with our lovely QiQi.. <3<3
 Mama & all my askar comel... hihihii
 budak baru belajar nak buat peace.. sampai terpejam2 mata
Kakak Yaya dah sunburn dah... 
 Abang Iman paling sibuk.. sibuk nak cari port buat dia melompat... jangan x tau dia dah ada protege tau... nak tau saper??? tu yang baju kuning kat sebelah tu...
 kesian... sejuk anak mama...
 tu dia... melompat jer keja dia... puas papa cari shot nak tangkap tapi ini jer yang dapat.. hahahaa
 budak2 nie memang x tau penat agaknyer







Seronok mama tengok anak2 hepi...
Kami balik dalam pukul 2.30ptg.. nasib baik sempat pegi toilet tukar baju..
hujan lebat giler ari tu...

Wednesday, October 17, 2012

Tenanglah Wahai Hati...



Ya Allah… jauhkanlah segala kemungkinan
Yang akan menduga hati ini…
aku x mampu & aku x sanggup Ya Allah…
Biarlah kata hati ini hanya terbiar begitu saja
Jangan kau mengiyakannya Ya Allah
Aku memohon rahmat Mu Ya Allah
Sesungguhnyer kau yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Aku masih mahukan kehadiran seluruh keluargaku
Aku masih x puas membelai dan menyayangi mereka
Peliharalah kami semua Ya Allah... Amin…


Friday, September 28, 2012

Maafkan Iena Abah


Ya Allah…
Kesian Abah… kenapa aku tak boleh menyenangkan hidup abah
Kenapa dihujung usianyer abah masih perlu bekerja
Kejamnyer aku sebagai anak x mampu untuk
Menanggung hidupnyer sepertimana dia menanggung
Hidup aku hingga aku dewasa..

Abah… maafkan iena bah…

Wednesday, May 2, 2012

LaMa X uPdAtE....

wahh... lama dah x update enrty...
sedar x sedar dah masuk bulan 5 ari nie
so many things happen kat family kita dalam kebelakangan nie

ramai kehilangan... sakit.. & macam2 lagi...
arwah oyang meninggal bulan 3 on 19 March 2012
puncanyer hanya deman jer...
& arwah Atok Jum plak meninggal on 5 April 2012
sebab demam and adalah masalah2 lain...

Plan nak pegi Cameron Highlands pun terpaksa ditunda
Coz Atok Di, x nak pegi..
Walau pun berat ati coz kena cancelled
terpaksa gak ikut... ermmm next time kita pegi yer

And this coming thursday on 10th of May
Yaya plak nak kena operation
because of hernia, just a minor operation doktor kata

Yang lain2 macam, kakak tisya... abang iman... yaya... & qiqi
Deman & muntah2 silih berganti

Cuti mama this year pun dah banyak habis...
ermmm....

Ini lah sedikit sebanyak apa yang mama
bleh update untuk tatapan anak2 mana

sorry la mama x sempat dah update blog
banyak tugasan lain yang menunggu
nie pun mama update enrty masa tgh lunch kat opis
hehehee...

ok la.. semoga bertemu dilain masa...

Thursday, February 23, 2012

Ohhh... ImAn WaNn HaZiQ.... 1 NiLaM (2012)

hahahaaa... sorry iman...
mama lambat post entry nie
buzy la.... but there is ada entry pasal iman ok...
draft dah lama cuma x sempat jer nak post
heheeee..
so.... enjoy yer
* * * * * *
abang imannn.... this yer abang iman darjah 1 tau
anak mama nie memang super hensem
cuba tgk pic nie..
hensem kan... cair gadis2 dia sekolah abang nanti...


opss... bab ngurat tolak tepi ok...
maintain malu macam papa tau
(papa kata masa sekolah dulu dia pemalu)
(entah iyer ntah tidak... hahahahaaa)
TAPI...!!!!! jangan x percaya
cuba tengok video kat bawah nie....
ada artis buat konsert.... masa hari ke 3 sekolah...

video

hahahaha..... artis terkenal kita....
IMAN WAN HAZIQ dari kelas 1 NILAM....
aper la abang iman nie...
muka bleh tahan
tapi MENANGIS.... x nak pegi sekolah
x pasal2 mama & papa kena masuk
bilik penolong kanan hal ehwal pelajar pagi tu
errmmmm..... aper kes abang????
the best part.. bila cikgu tanya kenapa x nak pegi sekolah??
senang jer jawapan dia..
nak tgk katun kat TV2.... huhuhuuuu... macam nie punyer kes pun ada ker bang..
actually masa mama wat entry nie pun
sekolah dah bukak kira2 hampir 2 minggu
BUT... abang iman still buat perangai
cuma bezanyer skrang dia x buat konsert besar2an
dia buat konsert tertutup jer...
hanya orang2 dijemput jer bleh tgk konsert dia.. hahahaaa
anak lelaki sorang tapi... cewek (dlm bahasa jawa)
maksudnyer kuat nangis
hopefully next week.. abang iman dah ok tau...
mama berdoa semoga abang iman
berjaya dalam pelajaran
berjaya dalam hidup
berbahagia didunia & diakhirat hendakyer
AMIN....

Saturday, February 18, 2012

PeNaT.....

ermmmmmm... penat dengan status orang kat FB
asyik minta maaf.. menyesali perbuatan diri....
sayang semua orang dan what ever...
terpaksa berkorban demi insan lain la...
dengan mengenepikan perasaan sendiri...
tapi itu semua ucapan yg hanya terpampang di FB
tak terluah dengan ucapan zahir
jauh lagi dengan perbuatan....

status2 macam nie seakan2 nak menunjuk pada orang luar
yg diri dia terlalu baik.. bukan aku kata dia x baik
dia memang baik
tapi seolah2 dia adalah insan yg terlalu baik
sehingga terpaksa berkorban untuk org lain

andai aku boleh buat status
sebagaimana diri dia... mungkin akan jadi perang besar
tapi untuk apa mengaibkan diri dan org lain
dengan status yg berkias boleh saja mendatangkan fitnah

satu saja pinta aku...
bukan dia saja malah juga aku
cermin la diri... hiasi peribadi...

tak perlu mengungkit kesilapan masa lalu
kita bukan malaikat yg tidak pernah membuat silap
jika diri sudah diterima seperti sediakala
untuk apa mengukit kesilapan lalu...
perbaiki diri itu yg paling utama....

nasihat dari aku...
sudah2 la buat status merapek kat FB tu
aku dah PENAT nak baca....

hanya diruangan ini la tempat aku nak meluahkan rasa
bila disimpan terasa sakit sungguh hati ini
nak diluahkan dengan kata2
takut menjadi perang telok pula....
banyakkan la beristighfar wahai insan yg berkaitan
dan juga peringatan buat diri ini
wassallam....

Thursday, December 1, 2011

Penghijrahan ker Taska An-Najwa

sempena menyambut tahun baru 1433 masihi...
anak2 mama pun berhijrah dari
taska warisan pintar ker taska an-najwa
mama terpaksa
kesian anak2 mama selama nie
rupa2nyer terdera fizikal & mental
bab fizikal memang la x terlalu ketara
tapi bila masuk kepada mental
amat jelas pada Qiqi...
Qiqi seolah2 trauma nak ke taska...
walhal Qiqi diantara anak2 mama
yang paling senang nak jaga
x suke menangis... buat hal sendiri
jadi susu cukup & perut kenyang
so bermula pada 25/11/2011
secara rasminya anak2 mama bertukar taska
perubahan yang amat ketara...
anak2 mama semua hepi
and this morning.. actually mama terkejut
bila kak chik (staff) inform susu qiqi abis tinggal sikit jer
bukan aper.. masa kat taska lama
2 minggu lebih baru minta susu baru...
ini duduk taska baru x sampai 1 minggu kata dah abis
aduh nampak sangat la staff taska lama tu
melampau tahap gaban pemalasnyer...
tapi takut gak qiqi terlebih susu...
sebab skrang nie rasanyer muka qiqi temban sangat
so rasa2nyer buat masa nie
mama boleh bekerja dengan lapang dada...